Nieuws

Innovatie

Innovatie voor POM-ERSV Limburg

Innovatie en ondernemerschap zijn twee centrale begrippen voor Limburg in de ontwikkeling van een industriële naar een kennisgerichte economie. Vanuit de eigenheid van de Limburgse economie is het belangrijk om innoveren niet te verengen tot technologie. Innovatie dient zich te richten tot alle sectoren waar bedrijven kunnen groeien door de vermarkting van creatieve inzichten of ideeën. Innoveren is een kwestie van creativiteit, ondernemerschap, strategie, samenwerking en institutionele omkadering.

Een brede focus op sectoren met een maximaal rendement voor de groei van Limburg is aangewezen. Naast investeren in meer toegevoegde waarde-activiteiten en bijkomende dienstverlening, dient verder gezocht te worden naar innovatieve speerpuntsectoren.

Voor de ontwikkeling van het innoverend en ondernemend vermogen van Limburg is het essentieel om alle partijen in te schakelen: het onderwijs, onderzoeksinstituten, spin-offs aan de ene kant en overheden en het bedrijfsleven aan de andere kant. Innoveren draait om creativiteit op alle niveaus van de maatschappij. De doorstroming van de bottom-up creativiteit is hierbij van het grootste belang.
Het beleid dient innovatieve inspanningen en onderzoeksresultaten te valoriseren en te werken aan randvoorwaarden voor innoverende organisaties (locatiebeleid, regio-investering na screening op innovatieve ideeën, …).

Limburg heeft een mooie toekomst in het vooruitzicht, als we tenminste willen en durven experimenteren om ons te onderscheiden, zodat Limburg kan accelereren en excelleren.

Sensibiliseringscampagne "Neem voorsprong"

Logo Neem VoorsprongLimburg moet voorsprong nemen door innovatie

Een gebrek aan humor, beperkte vrijheid en angst om risico’s te nemen: het zijn enkele van de aandachtspunten die Innovatiecentrum Limburg aankaart in zijn onderzoek naar innovatie. Op basis van de resultaten lanceerde het Innovatiecentrum de sensibiliseringscampagne ‘Neem Voorsprong’. Doel is een klimaat te creëren om Limburgse bedrijven te stimuleren om nog meer te innoveren.

Samen met diverse partners (waaronder POM-ERSV Limburg) worden tal van acties opgezet in het kader van deze campagne. Enkele voorbeelden:

www.neemvoorsprong.be
Dit interactief online platform is het hart van de campagne. Hier vinden organisaties en ondernemingen alle nieuws, innovatieve getuigenissen, activiteitenkalender van innovatieve evenementen.

Online ideeënbox, BlueBulb
Elke vorm van innovatie start met een simpel idee. Daarom biedt Innovatiecentrum Limburg 100 Limburgse ondernemingen de kans gratis gebruik te maken van de online ideeënbox BlueBulb gedurende 2 maanden. De online ideeënbox BlueBulb is overigens een product van Limburgse bodem.
Volgens sommigen zijn we in staat om maar liefst 50.000 ideeën per dag te bedenken. Niet helemaal onlogisch dat die niet allemaal onthouden kunnen worden. BlueBulb maakt het mogelijk om al die plotse invallen - groot en klein - op een vlotte manier te bewaren binnen de eigen organisatie. Maar daar begint het pas: tegelijkertijd bouwt BlueBulb een gebruiksvriendelijk archief op, zodat iedereen in de eigen organisatie op een handige manier ideeën kan bekijken en beoordelen.

Open Innovatie Forum
Een eerste evenement was het Open Innovatie Forum op 8 december 2009. Met 5 topsprekers zoals Minister van Innovatie Ingrid Lieten, Futuroloog Herman Konings, Innovatie-expert Koenraad Debackere, de grondlegger van Open Innovatie Wim Vanhaverbeke en Professor Rik Torfs met meer dan 100 innovatieve exposanten, 24 praktijkgerichte getuigenissen en tal van interactieve workshops, werd dit hét innovatie-event van het jaar! Meetr info op www.neemvoorsprong.be

Andere events
Op de rijkelijk gevulde kalender staan nog tal van andere activititeiten, zoals een Management Trainee Day, Innovation Friday, Brain Block Tuesdays, Trainspotting of seminaries met boeiende sprekers. Neem regelmatig eens een kijkje op www.neemvoorsprong.be. Het programma wordt regelmatig bijgevuld. Wie een innovatief event organiseert, kan dit gerust tippen via de contactpagina.

Persbericht lancering campagne 'Neem voorsprong'

Perspresentatie campagne 'Neem Voorsprong'